Sedna

Navnet S/Y Sedna  

Lørdag 20. august 2005 ble mannskapet i Carisma, Ingvild og Leif, og Drivert, Sonja og Jan, servert en wrap med scampi, avokado, tomat, paprika, løk og Piri-Piri-saus om bord i Sedna. Himmelsk! Fantastisk godt! Deilig! Superlativene var mange og kokken tok blussende i mot rosen. Retten ble straks døpt en Sedna, og vi bringer herved oppskriften.

Båten Sedna  
Matretten Sedna  

Oppskrift på en Sedna

Ingredienser (2 personer):

600 gram rå scampi eller tigerreker

2 fedd hvitløk, finhakket

½ liten løk, finhakket

4-5 ss Piri-Piri-saus (en sterk saus av paprika, tomat og chili. Alternativt kan man bruke en sterk østerssaus med chili)

Olje til steking

¼ lime

 

1 moden avokado

1 stor tomat

½ rød paprika (liten)

½ grønn paprika (liten)

½ løk, evt. 2 chalottløk

 

4-6 tortilla-lefser

 

Slik gjør du:

Skrell scampiene og mariner de i finhakket hvitløk, finhakket løk og Piri-Piri-saus. (Bruk mindre Piri-Piri om du ikke ønsker en fullt så sterk rett).

Hell stekeolje i stekepannen slik at bunnen så vidt er dekket av olje. Varm opp til middels varme. Ha i de marinerte scampiene sammen med marinaden (det skal kun være ett lag med scampi i stekepannen, stek evt. i flere omganger og fordel marinaden mellom stekingene).

Scampiene stekes ca. 1 minutt på hver side til de får en hvit farge.

Klem over ¼ lime. Stek videre i ca. 15 sekunder mens du vender scampiene for å fordele limen. Det er viktig å ikke steke scampiene for lenge, da de lett blir seige.

Ta stekepannen av varmen og sett på et lokk slik at de holder seg lune frem til servering.

 

Del avokadoen på langs og ta ut steinen. Bruk en spiseskje til å ta avokadokjøttet ut av skallet. Skjær avokadoen så i tynne skiver. (Avokadoen for lett en misfarging om den står for lenge. Er det litt tid til maten skal serveres, kan du dryppe over litt sitron, dekke avokadoen til med plast og la fatet stå i kjøleskapet frem til servering).

Tomaten skjæres opp i båter.

Paprikaen skjæres opp i tynne strimler.

Løken skjæres opp i små terninger.

 

Grønnsakene legges i skåler eller på et fat og settes frem på bordet sammen med stekepannen med scampi.

 

Varm opp stekeovnen og legg i 2 tortilla-lefser. De er ferdige etter et snaut minutt når de begynner å boble litt.

 

Server tortilla-lefsene og la gjestene selv fylle lefsene. Start gjerne med scampiblandingen, legg over et par skiver avokado, litt løk, paprika og tomat. For de som liker det ekstra sterkt kan man ha på litt ekstra Piri-Piri-saus. Wrap igjen og nyt!

 

Varianter av en Sedna

 

Sedna med bacon:

I denne retten er Scampi og Piri-Piri-sausen byttet ut med sprøstekt bacon.

Beregn ca. 2 skiver bacon per tortilla-lefse. Baconet krydres med litt pepper og stekes på svak varme til det er sprøstekt. Legg baconet over på litt kjøkkenpapir og la det renne av seg.

 

En Sedna med bacon spiser vi gjerne med avokado, salat, tomat, løk og revet ost (Mozarella, Emmentaler, Cheddar, Jarlsberg, Gouda el. l.). Til topping bruker vi gjerne en sterk tomatsalsa (tacosaus hot) eller en hvitløksdressing.

 

Sedna med kylling:

I denne retten bruker vi kyllingfileter, evt. ferdig grillet kylling i stedet for scampi eller bacon.

Beregn ca. 2 kyllingfileter til 2 personer. Krydre filetene godt med pepper og grillkrydder. Stek de noen minutter på hver side til de er gjennomstekte. La de hvile i 3-4 minutter før de skjæres i strimler.

 

En Sedna med kylling spiser vi gjerne med avokado, salat, tomat, løk og revet ost (Mozarella, Emmentaler, Cheddar, Jarlsberg, Gouda el. l.). Til topping bruker vi gjerne en sterk tomatsalsa (tacosaus hot) eller en hvitløksdressing.